مسلمانان این کشور 86% کل جمعیت را تشکیل مىدهند و مسیحیان که 5/13% جمعیت آن را به خود اختصاص مىدهند، اقلیت نسبی قابل توجهى در این کشور مىباشند. حدود پنج هزار یهودى نیز در دمشق و اطراف آن زندگى مىکنند، در میان مسلمین سوریه، فرق مذهبى مختلفى وجود دارد.
بخش عمده جمعیت مسلمان سوریه را اهل سنت تشکیل میدهند، که غالبا پیرو دو مذهب حنفی و شافعی هستند، در کنار اهل سنت فرقههای الامی دیگری نیز در سوریه وجو دارند که عبارتند از:
1- دُروزیه: دروزیها فرقهای هستند که در قرن پنجم هجری از فرقه اسماعیلیان انشعاب یافته و به فرقهای با عقاید کاملا جدید تبدیل شدند. محل زندگی پیروان این فرقه سه کشور لبنان، سوریه و فلسطین است. جمعیت آنها در سوریه بیش از دو میلیون نفر است که اغلب در استان سویدا در جنوب این کشور ساکن هستند، طبقه روحانی آنها عقال، در مقابل طبقه غیر روحانی جهّال و در راس مراتب دینی آنها شیخ عقل قرار دارد.
2- علویان: آنان که خود را شیعه اثنىعشرى مىدانند، نزدیک به سه میلیون نفر هستند و غالبا در منطقه ساحلی کشور و کوهستانهای آن پراکندهاند. آنها به دوازده امام و اهل بیت پیامبر علیهمالسلام، به ویژه شخصیتهایی نظیر حمزه و جعفر طیار به شدت عشق میورزند و مانند شیعیان، به تعدادی از صحابه پیامبر از جمله عماریاسر، مقداد، سلمان و اباذر اعتقاد فراوانی دارند، ولی از لحاظ عملی تفاوتهایی با شیعیان دارند.
3- شیعه امامیه یا اثنىعشریه:
شیعه دوازده امامی از کوچکترین اقلیتهای مذهبی سوریه و جمعیت آنان بیش از هفتصد هزار نفر است. آنان عمدتاً در چند شهرک و روستا در نزدیکی دو شهر حلب و ادلب در شمال سوریه و نیز برخی روستاهای حمص در مرکز سوریه سکونت دارند. در شهر دمشق نیز چند محله شیعهنشین از جمله، محله الامین وجود دارد. شیعیان ساکن در منطقه اطراف حرم حضرت زینب سلاماللهعلیها غیر بومی و از کشورهای دیگر مانند عراق، لبنان، ایران، افغانستان و پاکستان به این منطقه مهاجرت کردهاند.
4- اسماعیلیان
اسماعیلیان فرقهای از شیعه هستند که پس از امام جعفر صادق علیهالسلام قائل به امامت اسماعیل فرزند ایشان و سپس فرزندان و نوادگان اسماعیل شدند. اسماعیلیان در حال حاضر در چند شهر کوچک در مرکز سوریه از جمله سلمیه، مصایف و قدموس سکونت دارند. (1)
1) نسیم یار، ویژهنامه زائران سوریه، معاونت امور فرهنگی حج و زیارت، ص25.