در مورد ولادت حضرت زینب کبری (علیهاالسلام) بین مورخان اختلاف است، لکن تاریخ دقیقی که اکثریت، برآن اتفاق نظر دارند، این است که، زینب (علیهاالسلام) در سال ششم هجری دیده به جهان گشود. مادر گرامی اش فاطمه (علیهاالسلام) او را نزد حضرت علی (علیه السلام) برد تا بر او نام بگذارد. حضرت فرمود من بر پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) در
نامگذاری، پیشی نمی گیرم، صبر کن تا پدرت از سفر برگردد و نام او را بگذارد. بعد از سه روز حضرت رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) از سفر برگشت، فاطمه (علیهاالسلام) دختر را نزد پیامبر)صلی الله علیه و آله و سلم) برد که نام او را بگذارد، در این هنگام جبرئیل بر پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) نازل شد و عرضه داشت: «خدایت سلامت می رساند، نام دختر را زینب بگذار که نام او را در لوح محفوظ زینب نوشته ایم.«
سپس جبرئیل پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) را از مصیبتی که این دختر در پیش دارد با خبر ساخت، آنگاه پیامبر نوزاد را در آغوش گرفت و بر گونه های او با علاقه بوسه زد و فرمود: «فاطمه جان نام این نوزاد را زینب می گذارم«، در این اثنا، قطرات اشک در چشمان پیامبر (صلی الله و علیه و آله و سلم(حلقه زد، فاطمه (علیهاالسلام) با تعجب عرضه داشت: «پدر جان! چرا گریه می کنی؟ خدا چشمان ترا نگریاند!«
رسول خدا فرمود: «گریه من بدان خاطر است که این دختر پس از مرگ من و تو گرفتار سختی و مشکلات فراوان می شود«. (1)
القابی که تاریخ برای زینب کبری (علیهاالسلام) بازگو می کند عبارتند از: محدثه (راوی حدیث(، عقیله بنی هاشم، موثقه، عارفه، عالمه غیرمعلمه، فاضله کامله، عابده آل رسول و غیره.
1) )طرازالذهب / ص 47(.