جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

ویژگی های خانواده

زمان مطالعه: 3 دقیقه

حضرت زینب سلام‌الله‌علیها در خانواده‌‏ای به دنیا آمد که به طهارت و پاکی شهرت داشت، خانواده‏‌ای که آیه تطهیر«إِنَّما یُرِیدُ اللَّهُ لِیُذْهِبَ عَنْکُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَیْتِ وَ یُطَهِّرَکُمْ تَطْهِیراً.» (1) بر عصمتش صحّه می‏‌گذارد.

خانواده‏‌ای که ملائکه غبار در و دیوارش را به تبرّک بر دیدگان می‌‏مالیدند و به آن مباهات می‌کردند. خاندانی که آیات و احادیث فراوانی در شأن آنها نازل و وارد شده است. آیاتی چون آیه تطهیر، آیه مباهله (2)، آیه مودت (3)، آیه اطعام (4)، آیه زکوة (5) و آیه ولایت (6).

و همچنین احادیثی چون: حدیث ثقلین (7)، حدیث ولایت (8)، حدیث منزلت (9)، حدیث مؤاخاة (10) و

حدیث سفینه. (11)

آیه تطهیر و حدیث کساء، نماد منتهای طهارت و پاکی و کرامت این خانواده، در تاریخ انسان و اسلام است. خانواده‌ای که قلب هستی و کانون دین و محبت بوده و هست.

زینب سلام‌الله‌علیها در خانه‌‏ای متولد شد که چیزی از دنیا و زخارفش در آن وجود نداشت و اساس ارزش و امتیاز، بر دانش و تقوی استوار بود و سید قریشی بر سیاه حبشی برتری نداشت و همه حقوق یکسان داشتند و در نزد آنها گرامی‌ترین مردم، پرهیزکارترین آنها بود. خانه‌‏ای که متشکل بود از امیرالمؤمنان علیه‌السلام منبع فیض و باب شهر علم نبوی، سیدة نساء العالمین و دو ریحانه‏ رسول خدا و سرور جوانان اهل بهشت.

زینب سلام‌الله‌علیها از شجره مقدس اهل بیت، از نسل ابوطالب، نوه خدیجه کبری سلام‌الله‌علیها، فرزند امام، خواهر امام، عمه امام و تالی معصوم و از نسل معصوم بود. او از نسل پیامبری، معصوم و مصون از خطا، از پدری معصوم، مادری معصومه و در کنار برادرانی معصوم، پدری که شهید محراب بود، مادری شهیده و برادرانی که شهید راه خدا و نسل اندر نسل فداییان راه خدا بودند.

زینب سلام‌الله‌علیها از وجود آنها نور گرفت و در محیطی رشد یافت که از بهترین شرایط تربیتی برخوردار بود. محیط وحی، جو تطهیر و کانون گرمی که تمام سجایا و امتیازات اعضاء آن خانه، فقط اختصاص به خودشان داشت.

آری، زینب سلام‌الله‌علیها در چنین خانه‌‏ای متولد شد، آن خانه‌‏ای که پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله را شادمان می‌کرد. زینب سلام‌الله‌علیها سپس از این خانه خارج شد و به خانه شوهر رفت، تا با سینه‌‏ای وسیع‌تر از آسمان و قلبی استوارتر از کوه‌های محکم، از بلایا و مصیبت‌هایی که روزگار برایش در نظر داشت، استقبال کند.

زینب سلام‌الله‌علیها در خانواده‌ای زندگی را آغاز نمود که اعضاء آن فریاد می‌زنند اگر انسان همچنان به پرستش بت و انسان، ادامه دهد هدف عالم، که تکامل و عبودیت است متوقف می‌شود و نسل بشر به جای آن که در آفتاب و هوای سالم آزادی، قد بکشد و برومند گردد، تا سرحد حیوانیت به عقب بر می‌گردد.

مسؤولیت این کانون‌های انقلابی، جهان‌بینی اسلامی بود، آنها وظایفی بی‌اندازه خطیر و سنگین برای عملی کردن دستورات خدا و رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌وآله، مبارزه با اساس بت‌پرستی و در نهایت نصب بهترین شعارهای توحیدی، بر فراز بُت‌کده‌هایی که محل نیایش انسان‌های دور افتاده از حقیقت بود، داشتند.

آنها نه تنها باید اقوام خود و اعراب را بلکه باید دنیای بشریت را به سوی یک واقعیت الهی سوق می‌دادند و از بشریت دعوت جهانی به توحید می‌نمودند.

زینب سلام‌الله‌علیها باید از نزدیک با برنامه‌های تبلیغاتی آنان آشنا می‌شد و آینده را چون روز روشن می‌کرد. او باید در این کانون پر از صفا و صمیمیت، فریادگری می‌آموخت تا به موقع فریاد برآورَد، که: «ای مردم عقل و منطق را راهنمای خویش سازید، به ستمگران یاری نرسانید که در ستم‌گری آنان شریک خواهید بود.»

و این سعه‏ صدر و استقامت از دختر سیده‏ حورا سلام‌الله‌علیها عجیب و بعید نیست، چون او در راه روشن خاتم پیامبران و سید انبیا قدم برمی‌داشت، تا حکومت بناحق غصب شده را بازستاند و امتى را که به جاهلیت گذشته خود باز گشته به راه اعتدال آورد.


1) سوره احزاب، آیه 33.

2) سوره آل عمران، آیه 61.

3) سوره شوری، آیه 23.

4) سوره دهر، آیه 8.

5) سوره مائده، آیه 55.

6) سوره نساء، آیه 59.

7) إِنِّی تَارِکٌ فِیکُمُ الثَّقَلَیْن‏….

8) مَنْ کُنْتُ مَوْلَاهُ فَهَذَا عَلِیٌّ مَوْلَاه‏….

9) أَنْتَ مِنِّی بِمَنْزِلَةِ هَارُونَ مِنْ مُوسَى‏….

10) أَنْتَ أَخِی‏ و….

11) مَثَلُ أَهْلِ بَیْتِی کَسَفِینَةِ نُوح‏ و….