جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

نام‌گذاری

زمان مطالعه: 2 دقیقه

حضرت زینب سلام‌الله‌علیها دختر بزرگ حضرت فاطمه سلام‌الله‌علیها، وقتی متولد شد، مادرش زهرا سلام‌الله‌علیها او را نزد همسرش علی علیه‌السلام برد و عرض کرد:

علی جان! برای فرزندم، نامی انتخاب کن، امیرالمؤمنین علیه‌السلام فرمود: فاطمه جان! من در این کار بر پیغمبر صلی‌الله‌علیه‌وآله سبقت نمی‏گیرم.

هر چند علی و فاطمه هیچگاه در نام‌گذاری فرزندان خود از رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌وآله پیشی نمی‌گرفتند و حسن و حسین علیهماالسلام را نیز پیامبر اکرم نام‌گذاری کرده بودند، ولی این بار پیامبر در مدینه حضور نداشت و به سفر رفته بود، فاطمه و علی علیهما السلام منتظر رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌وآله شدند تا آن بزرگوار نامی مناسب برای دلبندشان انتخاب کند.

پس از سه روز پیامبر به مدینه وارد شد و طبق معمول همیشه ابتدا به خانه فاطمه زهرا سلام‌الله‌علیهاآمد.

امیرالمؤمنین علیه‌السلام عرض کرد یا رسول الله! خدای تعالی دختری به ما عطا فرموده، ما نیز منتظریم تا مراسم نام‌گذاری را شما انجام دهید.

پیامبر فرمود: اگرچه فرزندان فاطمه، اولاد من هستند، لکن امر ایشان با پروردگار عالم است، منتظر وحی می‌مانیم. در این حال جبرئیل نازل شد و عرض کرد:

ای محمد صلی‌الله‌علیه‌وآله! خدایت سلام می‌رساند و می فرماید:

» سَمِّ هَذِهِ الْمَوْلُودَةِ زَیْنَبَ،فَقَدْ اخْتَارَ اللَّهُ لَهَا هَذَا الِاسْم؛ (1)

این مولود را زینب بنام! چون، خداوند این نام را برای او برگزیده است. (این نام در لوح محفوظ نوشته شده است).»

سپس جبرئیل شروع به گریه کرد، رسول خدا علت گریه او را پرسید:

جبرئیل نیز عرض کرد:

یا رسول الله! همانا این دختر از آغاز زندگانی تا پایان روزگار در این سرای ناپایدار، بی رنج و بلا نخواهد زیست!‌ بلکه یکسره به محنت و آلام روزگار دچار می‌شود. گاهی به درد مصیبت تو و گاهی در ماتم مادرش و گاهی در سوگ پدرش و گاهی به درد برادرش حسن مجتبی دچار خواهد بود و از همه مهم‌تر، مصائب کربلا و نوائب دشت نینواست، چنان که مویش سفید و قامتش خمیده خواهد گردید؛ چون این مورد آشکار شد، اهل بیت نیز اندوهناک شدند. (2)

پس بی‏درنگ، رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌وآله نام او را زینب گذاشت و اشکش جاری شد.

سپس فرمود:

» مَنْ بکی عَلَی مَصَائِبِ هَذِهِ الْبِنْتَ کان کمن بکی عَلِی أَخَوَیْهَا الْحَسَنِ وَ الْحُسَیْنِ؛ (1)

هر کس که بر زینب کبری گریه کند، اجر و ثوابش مانند کسی است که بر برادرانش حسن و حسین گریه نموده باشد.»

وصیت می‌کنم حاضرین و غایبین امت را که حرمت این دختر را پاس بدارید! همانا او مانند خدیجه کبری است. چرا که زینب سلام‌الله‌علیها بسان خدیجه کبری در راه اعتلا و سرافرازی اسلام، همه مصائب و بلایا را تحمّل خواهد کرد و با صبر و استقامت و ایثار خود موجب رشد و تعالی این دین مقدّس خواهد شد. (3)


1) عوالم العلوم و المعارف، ج‏11، ص 947.

2) ریاحین الشریعه، ذبیح الله محلاتی، ج3، ص38؛ گزیده ناسخ التواریخ، سپهر، ج5، ص19.

3) گزیده ناسخ التواریخ، میرزا محمدتقی سپهر، ج 5، ص 20-21؛ ریاحین الشریعه، ذبیح‌الله محلاتی، ج3، ص 38 -39.