جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

مشخصات حرم

زمان مطالعه: 2 دقیقه

در جنوب شرقی شهر دمشق پایتخت کشور سوریه، به فاصله هفت کیلومتر، مشهد و بارگاه شکوه‌مندی واقع شده که از آن سیده زینب بنت علی‌بن‌ابی‌طالب علیهماالسلام می‌باشد. این بارگاه معروف به «سته زینب» و از دوره‌های پیش، کعبه مقصود مؤمنان اقطار و اکناف عالم اسلامی و جایگاه استجابت دعا و محل کرامت‌ و تجلی انوار ولایت بوده و هست.

این بارگاه بزرگ، به نام حضرت زینب دختر امیرالمؤمنین علیهماالسلام در پایتخت بنی‌امیه و شام و در زمین هموار و پهناوری قرار گرفته که باغ‌های سرسبز و ساختمان‌های مستحکم، مانند نگین انگشتر آن را در میان گرفته که روز به روز آبادتر و زیباتر می‌شود.

هنگام ورود به شهر، مأذنه‌های مقبره آن بانوی گرامی از دور به چشم می‌خورد. گنبد این مرقد، طلایی است و در سمت شرقی و غربی آن دو مناره کاشی‌کاری شده قرار دارد.

حرم حضرت زینب دارای صحن مربع مستطیل است که شبستان، گنبد و ضریح در وسط آن قرار گرفته و چهار درب ورودی دارد. سقف شبستان و حرم از سه قسمت تشکیل شده که به صورت پله‌ای بر روی هم قرار دارند و گنبد نیز در وسط آن است. بر روی این گنبد، آیاتی از قرآن به خط ثلث زیبا نوشته شده و طلاکاری آن نیز در دهه‌های اخیر توسط هنرمندان ایرانی انجام شده است.

این آستانه مقدس دارای یک صحن بسیار بزرگ است، که جمعاً 114 اتاق دارد، که از این تعداد 64 اتاق آن در صحن بزرگ و بقیه در صحن دوم و حسینیه‌های اطراف می‌باشد، همچنین در اطراف صحن حجراتی جهت سکونت زائرین همراه یه یک حسینیه و مسجد وجود دارد.

در چهار طرف حرم نیز، ایوان‌های سرپوشیده با ستون‌های سنگ مرمر ساخته شده و از اطراف ایوان، درب های ورودی به رواق آستانه باز می‌شود، در چهار طرف حرم نیز، چهار رواق مجلل، وجود دارد.

در سمت شرق صحن مطهّر، مصلای زینبیه به همّت مرحوم آیة الله فهری زنجانی، نماینده ولیّ فقیه در سوریه ساخته شده و مراسم نماز جماعت، دعای کمیل و نماز جمعه در آن برگزار می‌گردد. این شبستان بسیار بزرگ و با مساحت کلّ صحن، حرم و سایر مراکز وابسته حدود ده هزار متر مربع است. کف ایوان، رواق‌ها و حرم با بهترین سنگ مرمر، مفروش و دیوارها و سقف به دست ایرانیان هنرمند آیینه‌کاری شده است.

مقبره آن بانوی بزرگوار در میان حرم، با ضریحی نقره‌ای بر هشت ستون کاشی‌کاری شده، گنبد حرم را نگه داشته، دیوارهای حرم مطهّر نیز تا نصف سنگ سفید و بقیه آیینه‌کاری و جلوه‌ای از هنر و معماری ایرانی اسلامی است. (1)

بر روی قبر و در داخل ضریح صندوق خاتم زیبایی ساخته دست هنرمند ایرانی حاج محمد صنیع خاتم وجود دارد که در سال 1373 هجری از سوی تعدادی از تاجران ایرانی به این آستانه اهدا شده است. (2)

در سال 1380هجری درب طلائی حرم مطهر آستانه زینبیه توسط جمعی از تجار ایرانی به آستانه تقدیم گشت. (3)

در ربع قرن اخیر آستانه عظیم و مجللی بر روی مرقد مطهر حضرت زینب کبری بنا شده که از شکوه و جلال خاصی برخوردار است.


1) تاریخ و اماکن سیاحتی و زیارتی سوریه، اصغر قائدان، ص 54.

2) نسیم یار، ویژه‌نامه زائران سوریه، معاونت امور فرهنگی حج و زیارت، ص 37.

3) چهره درخشان عقیله بنی‌هاشم، علی ربانی خلخالی، ص 327.