جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

مباحثه با امام حسن و امام حسین علیهما‌السلام

زمان مطالعه: 2 دقیقه

از مواردی که بیانگر اوج مقام ارجمند زینب سلام‌الله‌علیها است، اینکه امام حسن مجتبى علیه‌السلام در شأن وی و خطاب به ایشان فرمود: «تو از درخت نبوت و از معدن رسالت هستی.»

روزى حضرت زینب سلام‌الله‌علیها در محضر دو برادرش، حسن و حسین علیهما‌السلام نشسته بود و آنها درباره بعضى از گفتار رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌وآله با هم گفت و گو مى کردند. زینب سلام‌الله‌علیها به آنها عرض کرد:

شنیدم در گفتار خود مى‌گفتید رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌وآله فرمود:

«أَنَّ الْحَلَالَ بَیِّنٌ وَ الْحَرَامَ بَیِّنٌ وَ بَیْنَهُمَا مُشْتَبِهَاتٌ لَا یَعْلَمُهُنَّ کَثِیرٌ مِنَ النَّاس‏؛ (1)

بعضى از امور حلال آشکار است و بعضى حرام آشکار، ولى بعضى شبهه‌ناک است که بسیارى از مردم حکم آن را نمى‌دانند و تشخیص ‍ نمى‌دهند.»

آن گاه زینب سلام‌الله‌علیهاچنین شرح داد:

«هر کس از امور مشتبه پرهیز کند، دین و آبرویش را از انحراف حفظ مى‌کند و هر کس که مرتکب امور شبهه‌ناک شد، پایش به سوى حرام مى‌لغزد، مانند چوپانى که گوسفندانش را در نزدیک پرتگاهى عبور مى‌دهد، قطعاً احتمال سقوط آن گوسفندان از آن پرتگاه، بسیار است. پس هر چیزى پرتگاهى دارد؛ امورى را که خداوند حرام کرده، همان پرتگاه هستند. ارتکاب امور شبهه‌ناک، نزدیک به آن پرتگاه خواهد بود که موجب سقوط خواهد شد.

در هر انسانى عضوى وجود دارد که اگر صالح شود، موجب صالح شدن سایر اعضا است و اگر فاسد شود، باعث فاسد شدن سایر اعضا مى‌گردد. آن عضو قلب است. اى برادرانم! (حسن و حسین) آیا از پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله، شنیده‌اید که فرمود:

حلال آن است که خداوند آن را حلال نموده، قرآن نیز آن بیان کرده و پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله هم آن را توضیح داده است، مانند: حلال بودن خرید و فروش، اقامه نماز در وقتش، اداى زکات، انجام روزه ماه رمضان و حج براى مستطیع و ترک دروغ، نفاق و خیانت و امر به معروف و نهى از منکر.

حرام آن است که خداوند آن را حرام کرده، در قرآن بیان شده و به طور کلى حرام نقیض حلال است. اما امور شبهه‌ناک، امورى است که نه حلال بودن آن را مى‌دانیم و نه حرام بودن آن را. انسان با ایمانى که نه حلال بودن چیزى را مى‌داند و نه حرام بودن آن را، اگر سعادت دنیا و آخرت را مى‌طلبد، نباید هیچ‌گاه به دنبال چیزى که آخرش مشتبه است، باشد. واجبات الهى را انجام دهد و محرمات او را ترک نماید و از شبهه‌ها پرهیز کند، در این صورت قطعاً رستگار شود و گرنه پایش به سوى حرام می‌لغزد و سرانجام در میان حرام می‌افتد.»

هنگامى که گفتار زینب کبرى سلام‌الله‌علیها به این جا رسید، امام حسن علیه‌السلام به زینب سلام‌الله‌علیها رو کرد و فرمود:

خداوند به کمالات تو بیفزاید، آرى همان گونه است که مى‌گویى.

«انک حقاً مِن الشجره النبوه و مَعدِن الرِّساله؛ (2)

حقا که تو از درخت نبوت و از معدن رسالت هستى.»

یعنى گفتار و روش و منش تو، از درخت نبوت و مخزن رسالت پیامبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌وآله نشأت مى‌گیرد.


1) مرآة العقول، مجلسی، ج‏12، ص396.

2) حضرت زینب؛ فروغ تابان کوثر، محمد محمدی‌اشتهاردی، ص 74 – 76.