جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

قلعه و تئاتر بصرى‌

زمان مطالعه: 2 دقیقه

یکى از آثار قدیمى شهر بصرى، مجموعه‌اى است که داراى قلعه، حمام، ورزشگاه ‌و تئاتر بوده و اطراف آن خندق نسبتاً بزرگى حفر شده است. این مجموعه در مرکز شهر قرار دارد و به وسیله پلى از سنگ که بر روى خندق ساخته شده با داخل مرتبط مى‌شود.

در دو طرف این پل مجسمه‌هاى سنگى از آثار رومى‌ها نصب و از سمت راست با عبور از درب قلعه به مسرح یا تئاتر بصرى راه مى‌یابیم. پس از عبور از راهرویى بسیارتاریک – در سمت راست – سالنى بدون سقف دیده مى‌شود که نیم ستون‌هاى سنگى از دوران روم در آن باقى است و گویا ستون‌هاى سقف را تشکیل مى‌داده که تخریب‌ شده‌اند. احتمال مى‌رود این جا تالار بزرگ و میهمانسراى این قلعه بوده است. در سمت‌چپ این محل پلکان‌هاى بسیار باریک ما را به طبقه ی بالا راهنمایى مى‌کنند که در حقیقت‌

به بالاترین نقطه ی ورزشگاه یا تئاتر قلعه مرتبط است. در بالاى این مکان به یکى از اعجاب‌انگیزترین و جذاب‌ترین اثر تاریخى و هنرى یعنى ورزشگاهى از دوران روم مُشرِف ‌مى‌شویم. محوطه و شکل این مکان مشابه ورزشگاههاى کنونى است که پلکانهایى ‌بصورت نیم دایره در حدود چهل ردیف از کف تا بالا داشته و محل نشستن تماشاچیان ‌بوده است.

فضاى میدان به طول 102 متر و ارتفاع 26 متر است. که حدود پانزده‌هزار نفر را در خود جاى مى‌داده است. در آن دوران، این جا عرصه ی رزم و تنازع بقا بوده است.

گلادیاتورها، در مقابل تماشاچیان بى‌عاطفه به طور بیرحمانه‌اى به جان یکدیگر افتاده و شرط آزادى خویش یعنى کشتن رقیب را با وحشیگرى هر چه تمام‌تر تحقق‌ مى‌بخشیدند. آنان با ریختن خون یکدیگر ساعاتى از نشاط را براى مردمى که از دیدن ‌جان دادن دیگران لذت مى‌بردند فراهم مى‌کردند.

در این میدان گاهى اسرا و بردگان به کام شیران گرسنه مى‌افتادند و کمتر کسى بود که‌ مى‌توانست از این معرکه جان سالم بدر برد. در سمت جنوب ورزشگاه و در قسمت ‌تحتانى آن، جایگاه اصلى و محل نشستن امرا، پادشاهان و بزرگان بوده است. در پشت ‌این مکان یعنى در طبقه ی بالاى سمت راست، سالن بزرگ دیگرى است که اکنون به ‌صورت موزه‌اى مخروبه در آمده است. در این سالن نیم تنه‌ها و سرهاى سنگى فراوانى ‌از مجسمه‌هاى خدایان، بزرگان و اشراف برده‌دار رومى به نمایش درآمده ولى بیشتر آثار این سالن به سرقت رفته‌اند. در سمت راست این سالن، یک نقاشى دیوارى بسیار زیبائى ازعصر روم و هزیزانى که از اتصال هزاران قطعه ی کوچک سنگى رنگین ایجاد شده به جلوه ی هنرى این سالن افزوده است. بنظر مى‌رسد از دوران رومى‌ها تاکنون در این‌ مجموعه عظیم هیچ ترمیم و تجدد بنایى صورت نگرفته باشد.