جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

عفت و حجاب (1)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

حضرت زینب (سلام الله علیها) در عفت و حجاب، ثانی زهرا (سلام الله علیها) است. از کودکی تا واقعه ی کربلا، حضرت زینب (سلام الله علیها) را نامحرمی ندیده بود.(1) عمر حضرت زینب (سلام الله علیها) در هنگام شهادت حضرت زهرا (سلام الله علیها(، شش سال بود. وقتی ایشان برای وداع با جنازه ی مادرش آمد، چادر پوشیده بود.(2)

دکتر بنت الشاطی می نویسد: «این که در اوان جوانی حضرت زینب (سلام الله علیها) چگونه در انظار نمایان می شده است، مراجع تاریخی در وصف او، در آن ایام چیزی به ما نمی گوید، زیرا حضرت زینب (سلام الله علیها) در حجاب خویش مستور بوده و جز از پشت پرده، نظاره بر او ممکن نبوده است. مگر بعد از ده ها سال که او را در وقایع دردناک کربلا بی حجاب می بینیم. آنان که او را در آن هنگام به چشم دیده اند همان طوری که «طبری» نقل کرده است، برای ما چنین شرح می دهند: «… گویی به چشم می بینیم، زنی را که مانند آفتابی تابان شتابان بیرون آمد و چون از نام او پرسیدم، گفتند: او حضرت

زینب (سلام الله علیها) دختر علی (علیه السلام) است.«(3)

یحیی مازنی می گوید: «من در مدینه مدتی نزدیک خانه ی علی (علیه السلام) زندگی می کردم، ولی به خدا سوگند! در این مدت نه حضرت زینب (سلام الله علیها) را دیدم و نه صدای او را شنیدم. هر گاه می خواست به زیارت رسول خدا برود، در تاریکی شب، به همراهی امیرالمؤمنین، حسن و حسین (علیهم السلام) به این ترتیب می رفت که علی از همه جلوتر، حسن به دست راست و حسین به دست چپ حضرت زینب راه می رفتند، وقتی نزدیک حرم می رسیدند، حضرت علی (سلام الله علیها) جلوتر می رفت و چراغ حرم را خاموش می کرد. روزی امام حسن (علیه السلام) علت را پرسید، حضرت علی (علیه السلام) در جواب فرمود: «می ترسم نگاه کسی به بدن حضرت زینب بیفتد«.(4)

زینبی که این قدر به عفت و حجاب بها می داد، همه را برای حفظ آبروی اسلام در کربلا، از دست داد و قربانی کرد. آن وقت بر حضرت زینب (سلام الله علیها) چه گذشته باشد که کنیزان یزید پشت پرده بودند و مخدرات عصمت و طهارت بدون چادر بین چهار صد کرسی نشین در دربار یزید ایستاده بودند! این حرکت بی شرمانه را دختر شجاع علی نتوانست تحمل کند، لذا با لحن اعتراض آمیز یزید را خطاب قرار داد و فرمود:

»أمن العدل یا بن الطلقاء تخدیرک حرائک و امائک و سوقک بنات رسول الله سبایا«(5)؛ یزید! آیا این انصاف است، زنان خود را پشت پرده نگه داشته ای، ولی دختران پیامبر را در میان مردم آورده ای؟

یقینا حضرت زینب (سلام الله علیها) برای زنان مسلمان، به ویژه زنانی که دعوای کنیزی ایشان را می کنند، بهترین الگو است. اگر کسانی خواهان زندگی حضرت زینبی هستند، باید به او اقتدا کنند.


1) علی قائمی، زندگانی حضرت زینب، ص 145.

2) جعفر نقدی، حیاة السیدة زینب، ص 21.

3) بنت الشاطی، زینب قهرمان کربلا، ص 52.

4) شلبی، زینب ابنة الزهرا، ص 116؛جعفر نقدی، حیاة السیدة زینب، ص28.

5) طبرسی، الاحتجاج، ج 2، ص 35؛ ابن طاووس، اللهوف، ص 160؛ مجلسی، بحارالانوار، ج 45، ص 134؛ محسن امین، اعیان الشیعة، ج 7، ص 139.