نویسنده: نبیل یعقوبی
کارشناس ارشد فقه و اصول
مترجم: مهدی عابدی
مقدمه
الحمدلله رب العالمین و الصلاة و السلام علی خیر البریة محمد و علی آل بیته الطیبین الطاهرین و صحبه المنتجبین
تاریخ در صفحاتی از نور، اسامی بزرگ مردان و بزرگ بانوانی را به ثبت رسانده است و دوره ای وجود ندارد که گروهی از زنان در کنار مردان در جایگاه های دشوار و پرچالش نایستاده باشند و مشارکتی فعال در حمایت از جنبش های جهادی و فکری نداشته باشند؛ همان گونه که جنبش های سیاسی در امتداد و گستره ی تاریخ عاری از مواضع زنانی نیست که بالای چوبه ی دار رفتند و برای پیروزی حق و اصول آن غریو می زدند و می غریدند.
برخی زنان دارای تمایزات و ویژگی های خاصی بوده اند که خداوند سبحان به آنان اختصاص داده است و فضایل، ویژگی ها واستعدادهای ویژه ای را تنها به آنان ارزانی داشته است. به گونه ای که آن استعداد نشانه ای از سوی خداوند برای آنان و نشانه ی برتری و بلندی مقامی آنان، فراتر از سایر مردم است. زینب حوری انسان پیکر، یکی از این بزرگ بانوان تاریخ است که زوایای زندگی او پس از شیر نوشیدن از پستان وحی و پرورش یافتن در دامان نبوت، درخشان و تابناک به نظر می رسد و آن پرورش و تربیت روحانی به او اختصاص یافت و رشدی قدسی داشت و جامه ی عظمت و شکوه بر تن کرد و در آسمان انسانیت درخشید و بر جهان عقیده و جهاد چیره گردید.
قلم زندگی در توصیف او صفحات درخشان و تابناکی در تمامی افق ها، در دودمان، شخصیت، فضایل و مواضع، بزرگواری ها وآثار پر برکت او بر زندگی اسلامی تا کنون و تا آن هنگام که خداوند سبحان می خواهد به ثبت رسانده است.
زینب (سلام الله علیها) والاترین مواضع مقاومت، ایستادگی، قدرت، باتجربگی و بالاترین مراتب صبر و شکیبایی در اکثر شرایط دشوار را به تبلور رسانده است و حقیقتا به اثبات رساند چگونه زن می تواند رهبر، سرپرست و مسئوول و تلاشگر و مجاهد با تمامی معنا و درون مایه ی واژه ی جهاد باشد.
و هر آنچه که زینب (سلام الله علیها) درس و عبرت داد، زن مسلمان سزاوار است بر پایه ی آن گام بردارد و آن چراغ روشن بخش، راه و رویکرد خویش در تمام زوایای زندگی و رهسپاری های خویش به ویژه در امور اجتماعی و فعالیت های سیاسی و فکری قرار دهد.
با وجودی که تاریخ نگاران، کتاب های سیره و اخبار، مردان بسیاری را به نگارش در آورده اند و متعرض اخبار زنان نیز شده اند، ولی تاریخ به سردمداری بزرگ و نامی درخشان در تاریخ عربی و اسلام همچون زینب (سلام الله علیها) زیان وارد نساخته است، چون مورخان به چند سطر یا چند صفحه بسنده کرده اند که رساننده ی هدف مطلب نیست و اگر توجه برخی از علمای بزرگ همچون علامه سید عبدالحسین شرف الدین عاملی، شیخ محمد جواد مغنیه در کتاب (همراه با قهرمان کربلا) و خانم بنت الشاطی، عایشه عبدالرحمن در کتاب (قهرمان کربلا) نبود که از زیباترین مراجع تاریخ و پر بارترین توصیف زندگی حضرت زینب (سلام الله علیها) نبود، از این مسأله غافل می ماندیم. علاوه بر دیگران نویسندگان معاصری که در جاهای مختلف از زینب (سلام الله علیها) یاد کرده اند، با وجودی که ما چشم به کتاب تاریخی فراگیری چشم دوخته ایم که تمامی زوایای زندگی ایشان رابر اساس حقیقت تاریخ نگاری کند. دوست دارم در این مقاله بر روی زوایای مهمی از شخصیت این زن شجاع متمرکز شوم که جان خویش را برای احیای نهضت حسینی با تمام قدرت و توان خویش و با تمام شیوایی سخن و بیان رسای خویش، در طبق اخلاص نهاد تا
پیشرفته ترین مکتب فکری، سیاسی و تبلیغی در تاریخ انسانیت را بنیان نهد. این مقاله شامل مقدمه. ویژگی های معنوی و نتیجه است: آرزومندم که این تلاش اندک برای خواننده ی گرامی سودمند باشد، همانگونه که از خداوند خواستارم که مرا به خدمتگذاری اهل بیت و احیای میراث پر بار آنان از طریق نمایان کردن نقش های بزرگ تاریخی آنان و سرشار از تمامی مراتب کمال و دارای معانی فداکاری را توفیق دهد.)و ما توفیقی الا بالله علیه توکلت و الیه انیب)