جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

حضرت زینب الگوی پرستار امروز

زمان مطالعه: 2 دقیقه

نویسنده: زهره قضاوی

کارشناس ارشد پرستاری مامایی

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

حضرت زینب (سلام الله علیها) پرستار نهضت و انقلاب حسینی در سال پنجم جمادی الاول سال ششم هجرت در شهر مدینه به دنیا آمد که سال ها بعد در تغییر مسیر تاریخ بشریت، نقشی عظیم ایفا کرد.(1) زینب (سلام الله علیها) از مادری چون فاطمه ی زهرا (سلام الله علیها) متولد شد و در دامان آن بانوی بزرگ، پیامبر (صلی الله علیه و آله) و حضرت علی (علیه السلام) پرورش یافت. یکی از سیره های عملی زندگی این بانوی الهی، پرستاری و دست گیری از حال بیماران و درماندگان بود. اتفاقات سختی که در طول حیات سراسر مرارت ایشان رخ داد، همچون: بیماری و شهادت مادر بزرگوارشان، ضربت خوردن پدر، مسمومیت برادر و بالاخره حادثه ی بزرگ کربلا، زینب را الگوی پرستاران معرفی کرد و سالروز ولادتش به عنوان روز پرستار برگزیده شد.

ایشان پرستار بزرگ کربلا بود و علاوه بر پرستاری و مراقبت از حضرت امام سجاد (علیه السلام) که در روز عاشورا به شدت بیمار بود، تقویت روحیه ی مجروحان و خانواده ی شهیدان، رسیدگی به بازماندگان و کمک به اطفال را نیز بر عهده داشت و این ها کمترین مسؤولیت حضرت زینب (سلام الله علیها) بود.

با اینکه می دانیم پرستاری یک وظیفه ی سنگین و ارزشمند است، اما وظیفه ی حضرت زینب (سلام الله علیها) تنها پرستاری از بیماران و اطفال و… نبود، بلکه وظیفه ی اصلی حضرت زینب (سلام الله علیها) همان پیام رسانی نهضت خونین کربلا بود، که اگر زینب (سلام الله علیها) نبود، خون سالار شهیدان و یاران با وفای ایشان پایمال می شد.

حضرت زینب (سلام الله علیها) بزرگ بانوی جهان اسلام، بیدادگر و ادامه دهنده ی حادثه ی عاشورا و

دارنده ی دانش های دو جهان و به گفته ی امام سجاد (علیه السلام) «دانای بدون آموزگار و فهمیده ی بدون فهماننده» بود.

رسالت راستین زینب (سلام الله علیها) هنگامی آغاز گردید که پس از به شهادت رسیدن امام حسین (علیه السلام) و هفتاد و دو تن از یارانش با ایراد سخنان آتشین به بیدارگری مردم کوفه و ستیز با ستمکاران و یزیدیان پرداخت.(2)

ایثار، فداکاری، صبر و بردباری، علم وسیع و دانش وافر، سخنان سنجیده و منطقی او در فرصت های حساس توأم با آن مظلومیت و ستم های جانکاهی که به او وارد آمده است، از او چهره ی یک شخصیت بی نظیر، رزم آوری شجاع، جهادگری بی باک و سخنوری توانا را در قلوب و اذهان ترسیم نموده است که تا چرخ زمان حرکت دارد و تا نسل ها در روی زمین حیات دارند و تا زمین دور خورشید می گردد، این چراغ فروزان، نور افکن جهانیان و نسل های آینده خواهد بود.

بسیار افتخار بزرگی است که دخت علی، زینب کبری (سلام الله علیها) یگانه پرستار صحرای کربلا، الگوی پرستاران است. انتخاب میلاد با سعادت حضرت زینب (سلام الله علیها) به عنوان روز پرستار از طرف حضرت امام خمینی (ره(، هدیه ای گوهربار و ارزنده برای جامعه ی پرستاری کشورمان است. با این انتخاب ارج و ارزش کار پرستاری محک زده شد. افرادی که با ذره ذره ی وجودشان سختی ها و مشکلات را درک کرده و به جان خریده اند و در واقع با بدترین وضعیت جسمانی و روحی انسان ها مواجه اند و با آن همدردی می کنند. کسانی که مفهوم واقعی ایثار و فداکاری را جامه ی عمل پوشانده و چه بسا بهترین احساسات خود را جهت تسکین آلام بیمار به کار می برند.


1) موسوی، مفتخر، سخن روز، (ویژه نامه ی انجمن پرستاری شعبه اصفهان(، ص 2.

2) رسولی محلاتی، سید هاشم، نگاهی کوتاه به زندگی زینب کبری (سلام الله علیها(، (قم: دفتر تبلیغات اسلامی، 1373. ش(، صص 20-8.