جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

حرم حضرت زینب سلام‌الله‌علیها

زمان مطالعه: 2 دقیقه

آستانه مقدسه حضرت زینب سلام‌الله‌علیها دختر امام علی علیه‌السلام در منطقه السیده زینب در بخش جنوبی شهر دمشق قرار دارد. این زیارت‌گاه باشکوه و با صفا مشهورترین و بزرگ‌ترین زیارت‌گاه اسلامی سوریه است، که همه ساله صدها هزار و بلکه میلیون‌ها زائر از کشورهای مختلف جهان اسلام در آن حضور می‌یابند.

زینبیه در اصل روستای کوچکی از روستاهای دمشق به نام راویه بوده که امروز به علت وجود آستانه حضرت زینب سلام‌الله‌علیها در آن توسعه چشم‌گیری یافته و اکنون به زینبیه شهرت یافته است. اگرچه سوری‌ها قریه راویه را به نام «قریة السِّت»، «قریة قبر السِّت»، «قریة السِّت زینب» نیز می‌خوانند، ولی در عصر حاضر این روستا به شهر تبدیل شده و دارای خانه‌ها و کاخ‌های زیبایی است. (1)

تعدادی از مورخان و جهان‌گردان مسلمان در قرون اولیه اسلامی به این زیارت‌گاه اشاره کرده و از وجود مسجدی بر روی قبر و اوقاف آن سخن گفته‌اند.

در سال 767 هجری سید حسین بن سید موسی الموسوی، نقیب سادات در شام و جد سادات آل مرتضی از متولیان فعلی حرم حضرت زینب سلام‌الله‌علیها، ساختمان حرم را بازسازی کرد و باغ‌ها و زمین‌های فراوانی از املاک خود را وقف آن نمود، تا عایدات آن برای تعظیم تربت پاک، خدمت‌گزاران، روشنایی، مناره، مسجد و آبادی آن صرف گردد و برای اوقاف خود سندی تنظیم کرد، که هفت تن از قاضیان دمشق آن را امضا نمودند، این وقف‌نامه در نزد خادمان و متولیان بارگاه آن حضرت همیشه محفوظ بوده (2) و از آن پس تا به امروز متولیان این آستان مقدس از نسل وی می‌باشند. (3)

اگرچه این بارگاه مقدس نزدیک هزار سال است که در میان دانشمندان و تاریخ‌نویسان شهرت دارد ولی در قرن هشتم چنان مشهور و معروف شد که آوازه‌اش به همه جای دنیا رسید و دوست‌داران اهل بیت عصمت و طهارت از نقاط دور و نزدیک، به قصد زیارت آن حرم به شام مشرف می‌شدند. (4)

تا جایی که در تاریخ آمده سیده نفیسه همسر اسحاق مؤتمن و فرزند امام صادق علیه‌السلام در سال 193 هجری زینب سلام‌الله‌علیها، قبر ابراهیم پیامبر، فاطمه دختر امام حسین علیهماالسلام و قبر فضه کنیز فاطمه زهرا سلام‌الله‌علیها را زیارت نمود. (5)


1) چهره درخشان عقیله بنی‌هاشم، ربانی خلخالی، ص 320.

2) پژوهشی پیرامون بارگاه حضرت زینب سلام‌الله‌علیها، محمدحسین سابقی، ترجمه: عیسی سلیم‌پور اهری، ص 176.

3) پژوهشی پیرامون بارگاه حضرت زینب سلام‌الله‌علیها، محمدحسین سابقی، ترجمه: عیسی سلیم‌پور اهری، ص 180.

4) پژوهشی پیرامون بارگاه حضرت زینب سلام‌الله‌علیها، محمدحسین سابقی، ترجمه عیسی سلیم‌پور اهری، ص 175.

5) پژوهشی پیرامون بارگاه حضرت زینب سلام‌الله‌علیها، محمدحسین سابقی، ترجمه: عیسی سلیم‌پور اهری، ص 173.