جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

تألیفات

زمان مطالعه: 4 دقیقه

آیة الله حاج شیخ مهدی نجفی- قدس سره- در تمام مدت عمر به تحصیل و تدریس و تألیف اشتغال داشت و لذا از وی مصنفات و تألیفات متعددی به جای مانده است؛ از آن جمله:

1. کتاب آگهی های علمی

در آیات و اخبار متضمن کشفیات جدیده و تطبیق برخی از آیات و احادیث شریفه بر آن در سال 1360 ق به طبع رسیده است.

2. الأرائک

در اصول فقه، یک دوره ی کامل که در شب جمعه 25 ربیع الثانی 1344 از آن فارغ شده و در همان حدود نیز در اصفهان به طبع رسیده است. و در سال 1423 ق نیز از روی نسخه ای از این کتاب که حقیر برای علامه سخت کوش و محقق توانا آقای حاج سید محمد حسین جلالی- دامت برکاته- فرستادم در آمریکا ضمن منشورات The poen school مجددا به چاپ رسید. و اکنون نیز توسط محقق فاضل همین کتاب، آقای جویا جهانبخش- حفظه الله- در دست تحقیق است و ان شاء الله تعالی بزودی، با تحقیق ارزنده ای عرضه می گردد.

3. أساور من ذهب در احوال حضرت زینب سلام الله علیها

کتاب حاضر، نگارش آن در ماه ربیع الاول سال 1350 ه.ق به انجام رسیده است و بحث پیرامون آن گذشت.

4. اصول الدین

تألیف آن در پنج شنبه 8 صفر سال 1347 به پایان رسیده است.

5. اندرزنامه

در نصایح و پند به دانش آموزان مدارس جدیده که در محرم سال 1346 از تألیف آن فارغ شده است.

6. الأنهار

در کرامات و شرح حال پدرش به زبان عربی و اشعار و مدائح و مصائب و ظاهرا نگارش قسمتی از آن قبل از وفات عمویش آیة الله آقای حاج شیخ محمد تقی آقا نجفی اصفهانی متوفی 1332 ق به انجام رسیده است چون در صفحه 34 چنین می نویسد: «حکمی عمی العلامة الشیخ محمد تقی خلد الله تعالی ظله«.

7. أنهار

پیرامون برخی از کرامات و احوالات علماء و اشعار و مدائح، که از تألیف آن در ماه رجب 1343 فراغت یافته است؛ چنانچه از صفحه ی 22 این کتاب استفاده می شود. لازم به تذکر است این اولین اثر چاپ شده توسط آن مرحوم است.

تنبیه: بین مطالب و محتویات این دو کتاب أخیر عموم و خصوص من وجه است.

8. رساله ای در ترجمه و شرح احوال خودش و پدرش

مؤلف گرامی رساله ای در بیست صفحه در ماه شعبان 1362 به خواهش مرحوم معلم حبیب آبادی «ره» صاحب مکارم الآثار در احوالات خود و پدرش به زبان فارسی می نگارد، هفت صفحه ی اول این رساله شرح حال پدر و سیزده صفحه دیگر شرح حال خود مؤلف است.

نسخه ی این رساله اکنون در نزد علامه ی محقق آیة الله آقای سید محمد علی روضاتی نگهداری می شود. و از آن در هدیه نجفیه نقل کرده اند. اصل رساله مخطوط و به طبع نرسیده است.

9. ترجمه ی ارشاد الاذهان

ارشاد الاذهان یکی از کتب فقهی، فتوائی حسن بن یوسف بن مطهر معروف به علامه حلی قدس سره (متوفی 726 ق) است. که خیرا با تحقیق ارزنده ی محقق توانا آقای شیخ فارس الحسون «ره» توسط انتشارات جامعه مدرسین قم در سال

1410 ق به زبان عربی در دو جلد به طبع رسیده است.

مؤلف محترم، این کتاب را به درخواست والدش آیة الله آقای حاج شیخ محمدعلی نجفی- طاب ثراه- به زبان فارسی ترجمه می کند و پدر نیز بر قسمتی از آن تعلیقه ی فتوائی دارد، ولی اجل مهلت نداد و تعلیقه فتوائی به پایان نرسید. ولکن ترجمه به پایان رسیده و مترجم در شب هیجدهم ماه رجب المرجب 1318 ق از آن فراغت یافته است. صورت خط مترجم و نسخه ی دیگری از این کتاب در نزد حقیر موجود است و نسخه ی اصل آن در نزد خواهرزاده ایشان آقای دکتر سید محمد باقر کتابی نگهداری می شود و هنوز به طبع نرسیده است.

10. تقریرات درس آخوند خراسانی

ثقه ای برای حقیر نقل کرد که تقریرات درس آخوند خراسانی صاحب کفایه را به قلم آقای حاج شیخ مهدی، در نزد مرحوم آیة الله حاج شیخ حیدر علی محقق «ره» دیده است. و از مؤلف نیز گذشت که می نویسد:

درس محقق جلیل آخوند ملا محمد کاظم خراسانی علیه الرحمة را مواظبت داشتم فقها و اصولا، و می نوشتم و با ترقیم نظریات خود این بنده.

این عنوان مخطوط است.

11. الجنات

در فقه استدلالی که تمام نشده و مخطوط است.

12. جنات عدن یا مفتاح الجنان

در ادعیه و زیارات و اذکار منتخب از کتب أربعه که در سال 1338 ق به چاپ رسیده است.

13. دیوان اشعار

مرحوم حاج شیخ مهدی نجفی طاب ثراه به دو زبان فارسی و عربی شعر نیکو می سراید، اگر اشعار ایشان جمع گردد خود مجموعه ای قابل توجه می شود

و صلاحیت دارد که تحت عنوان دیوان منتشر گردد، همانگونه که برخی از این اشعار در کتب مختلف مؤلف نشر شده است مانند: أنهار والأنهار و أساور من ذهب (همین کتاب(.

14. رد وهابیه

این رساله به زبان عربی در سال 1345 به طبع رسیده و مؤلف خود را در پایان چنین معرفی می کند:

قد حصل الفراغ منه بید مؤلفه الفقیر إلی الله عبدالله أحد طلبة العراق.

15. سندس و استبرق

این کتاب ترجمه ی منتخبی از وقعة صفین نصر بن مزاحم منقری است که در سال 1345 به طبع رسیده است.

16. شهاب ثاقب

در تفسیر آیه ی شریفه ی (إنا زینا السماء الدنیا بزینة الکواکب) (1) می باشد و در سال 1335 به زیور طبع آراسته گردیده است.

17. صفت حکمت

رساله ای است به زبان فارسی در اثبات خداوند تبارک و تعالی و توحید و صفات الهی. این رساله ی مختصر آخرین اثر چاپ شده مؤلف در زمان حیات وی است.

18. عدن

نام کشکول معظم له است، شبیه کشکول شیخ بهائی «ره«.

در الذریعة 18 / 80 از قول مؤلف نقل می کند که به نوشتن آن اشتغال دارد. این کتاب مخطوط است.

19. المرتفق

این کتاب به زبان فارسی در رد فلسفه ی داروین و مادیون و طبیعیون نگارش شده و در سال 1348 به چاپ رسیده است.

20. نعم الثواب

در سیر و سلوک و اخلاق و عرفان نظری. تاریخ فراغت از تألیف آن اواسط ماه رجب سال 1327 و به چاپ رسیده است.

تذکر: اکثر تألیفات فوق- به جز آنچه به مخطوط بودن آن تصریح کردیم- به همت مؤلف و در زمان حیات طیبه ی ایشان به زیور طبع آراسته گردیده است.

و مؤلف گرامی نام بسیاری از آنها را از آیه ی شریفه (اولئک لهم جناب عدن تجری من تحتهم الأنهار یحلون فیها من أساور من ذهب و یلبسون ثیابا خضرا من سندس و استبرق متکئین فیها علی الارائک، نعم الثواب و حسنت مرتفقا) (2) اقتباس نموده است.


1) سورة الصافات / 6.

2) سورة الکهف / 11.