چنانچه در إرشاد شیخ مفید- علیه الرحمه- مرقوم است، بیست و هفت، وگرنه بیست و هشت تن، بوده اند: إمام حسن و إمام حسین و
زینب کبری و زینب صغری که أم کلثومش گفتند، هر چهار از بطن حضرت فاطمه ی زهرا- صلوات الله و سلامه علیها- بوده اند؛ و دیگر محمد حنفیه که کنیتش أبوالقاسم است، مادرش خوله دختر جعفر بن قیس الحنفیه است. دیگر عمرو (1) و رقیه که توأم بودند؛ مادر هر دو أم حبیب دختر ربیعه است. دیگر عباس و جعفر و عثمان و عبدالله که هر چهار تن در طف (2) کربلا سعادت شهادت یافتند. مادرشان أم البنین دختر حزام بن خالد بن دارم است. دیگر محمد الأصغر که به أبوبکر مکنی بوده است و عبیدالله. این هر دو هم در رکاب حضرت سیدالشهداء- علیه السلام- شهید گشتند. مادرشان لیلی دختر مسعود دارمی است. دیگر یحیی از بطن أسماء دختر عمیس است. دیگر أم الحسن و رمله. مادرشان أم سعید دختر عروة بن مسعود ثقفی است. دیگر نفیسه و زینب صغری و رقیه ی صغری و أم هانی و أم الکرام و جمانه که أم جعفرش گفتند و أمامه و أم سلمه و میمونه و خدیجه و فاطمه، از چند مادر متولد گشتند- سلام الله علیهم أجمعین (3)
شیخ مفید گوید: برخی از شیعیان گویند: حضرت فاطمه- صلوات الله علیها- را پسری دیگر بوده که پس از پیغمبر أکرم- صلوات الله
علیه و آله و سلم- سقطا متولد گشته، و در أوان حمل، جدش رسول خدا- صلی الله علیه و آله- نامش را «محسن» (4) نهاده بود. پس بنا بر قول این جماعت أمیرالمؤمنین علی- صلوات الله علیه- را بیست و هشت أولاد بوده است؛ والله أعلم (5)
1) چنین است در أصل. در الإرشاد مفید (1 / 355(: عمر.
2) »طف» بر سرزمینهای مرتفع و مشرف به دریا و رودخانه إطلاق می گردد. سرزمین کربلا را چون ارتفاعی دارد و إشرافی بر چشمه سارانی چند و رود، «طف» خوانده اند. در تعابیری چون «روز طف» و «کشتگان طف«، مراد از طف همان کربلاست.نگر: معجم البلدان، 4 / 35 و 36؛ و: شهر حسین علیه السلام، ص 12؛ و: فرهنگ عاشورا، محدثی، ص 295.
3) الإرشاد، 1 / 354 و 355.
4) این نام، در کثیری از منابع کهن با تشدید ضبط گردیده و در الإصابه ی ابن حجر تصریح شده که این نام به تشدید سین صحیح است (نگر: موسوعة الإمام علی بن أبی طالب علیه السلام فی الکتاب و السنة و التاریخ، دارالحدیث، 1 / 116(.
5) الإرشاد، 1 / 355.